Zo houdt u uw reisherinneringen levend: Tips & tricks voor het printen van reisfoto’s

Of uw reis nu avontuurlijk, cultureel of juist heel zen is, het is altijd fijn om de mooiste momenten van uw trip vast te leggen op beeld. Zo kan u uw kostbare herinneringen keer op keer opnieuw beleven. Maar waarom zou u genoegen nemen met scrollen door uw smartphone of tablet, wanneer u ook in oogwenk tastbare aandenkens bij u thuis kan creëren? Van het selecteren en bewerken tot het printen en bewaren, wij helpen u graag verder.

Stap 1: Foto’s selecteren

Neem eerst uitgebreid de tijd om door uw foto’s te scrollen en kies vervolgens de beelden die het meeste betekenen voor u. Let er op dat de foto’s van goede kwaliteit zijn: donkere, wazige en eentonige foto’s komen minder goed over op zelfgeprinte afbeeldingen.

Stap 2: Foto’s bewerken

Gebruik een fotobewerkingssoftware of een app om je reisfoto’s te bewerken indien nodig. Zo kan je een foto die van ver genomen is bijvoorbeeld bijsnijden of de kleuren en helderheid van een foto genomen bij donker weer aanpassen. Gratis en gebruiksvriendelijke apps om foto’s te bewerken zijn bijvoorbeeld Canva, Pixlr en Lightroom.

Stap 3: Kies de juiste printer en kwaliteitsvol papier

Voor het printen van foto’s kan u uw thuisprinter gebruiken, indien u over een inkjetprinter beschikt. De Epson Expression Home XP-2200, bijvoorbeeld, is een betaalbare inkjetprinter die gebruikmaakt van Epson inktpatronen in de kleuren zwart, magenta, geel en cyaan. Dankzij de afzonderlijke inktcartridges vervangt u enkel de lege kleur. Zo kan u aanzienlijk besparen.  Deze printer kan bovendien niet enkel printen, maar ook kopiëren en scannen. Deze thuisprinter werkt met Epson 604 inkt.

Ook de papiersoort heeft een grote invloed op uw afdrukkwaliteit. Foto’s afgedrukt op normaal papier kunnen snel hun kleur verliezen of flets worden. Daarom raden wij u aan fotopapier te gebruiken. U kan kiezen uit verschillende soorten, bv. mat, hoogglanzend, canvas etc. Fotopapier is zwaarder en dikker dan normaal papier en is het voorzien van een coating die het vocht uit de inkt absorbeert, waardoor het pigment extra zichtbaar is. Een professioneel resultaat gegarandeerd!

Stap 4: Foto’s printen

Voor u uw reisfoto’s begint te printen, is het belangrijk de juiste printerinstellingen te kiezen zoals het papierformaat, de papiersoort en de afdrukkwaliteit. Bij veel printers kan u de papiersoort selecteren uit een lijst, maar vaak zijn er ook meerdere instellingen mogelijk. Probeer daarom eerst verschillende instellingen uit voor u in grote volumes begint te printen.

Het klinkt misschien heel logisch, maar zorg er ook voor dat u op de juiste zijde van het fotopapier print. Wanneer u het papier omkrult, kan u het verschil in kleur en textuur zien tussen de voor- en achterkant. De voorkant heeft een textuurlaag (mat of glanzend), de achterkant heeft vaak een opschrift. Controleer wel nog even hoe u het papier in de papierlade van uw printer moet leggen.

Stap 5: Foto’s bewaren en tentoonstellen

Zodra u uw reisfoto’s hebt afgedrukt, is het belangrijk om ze veilig te bewaren. Vocht, zonlicht en temperatuurverschillen kunnen er namelijk voor zorgen dat uw foto’s vervagen of afbladderen. Bewaar daarom uw reisherinneringen in een fotoalbum of -boek. Deze zijn makkelijk online te vinden bij bv. Hema, Bol.com en 123inkt.be. Dit album of boek kan u op uw salontafel leggen zodat gasten of uzelf er altijd door kunnen bladeren.

Wanneer u uw foto’s tentoon wil stellen, kan u ze inlijsten, een collage maken of een speciale fotomuur inrichten. Een andere unieke manier om foto’s te integreren in uw interieur is om er drankonderzetters van te maken. Zo bestaan er glazen onderzetters waar u eenvoudigweg uw foto’s kan inschuiven.

Ten slotte kan u ook uw reisgenoten laten meegenieten van uw zelfgeprinte afbeeldingen. Schenk hen een fotoboek, stuur een ansichtkaart of doe hen prikbord met foto’s en andere reisherinneringen zoals concerttickets of postkaarten cadeau.