Ook besparen op BPM berekening van de belastingdienst?

Van de BPM heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Deze belasting op personenauto’s en motorrijwielen dient betaald te worden bij elke nieuwe auto of motor die je aanschaft. En de hoogte ervan kan aardig in de papieren lopen, aangezien je al gauw honderden of zelfs duizenden euro’s extra kwijt bent. Met dit soort hoge bedragen hoort Nederland tot de top drie van Europese landen waar deze belasting het hoogste is. Gelukkig is het mogelijk om de hoogte van de BPM een beetje omlaag te krijgen. Door gebruik te maken van een BPM calculator ben je op geheel legale wijze vaak een stuk goedkoper uit.

Kun je BPM ontwijken door een auto te kopen in het buitenland?

Aangezien de BPM een Nederlandse belasting is, komen veel mensen op het idee om eens naar een auto over de grens te kijken. Over in het buitenland gedane aankopen kan de Nederlandse fiscus immers geen directe belastingen heffen. Wanneer je echter met je nieuwe auto terug naar Nederland rijdt zul je een Nederlandse kentekenplaat moeten aanschaffen. En wanneer je dit doet zal de Belastingdienst je alsnog een aanslag voor de BPM opleggen. Op het eerste gezicht lijkt het kopen van een buitenlandse bolide dus geen manier om onder je belastingplicht uit te komen. Toch kan het zeker financieel lonen om in bijvoorbeeld Duitsland of Polen een auto te kopen, door gebruik te maken van een BPM calculator.

Hoe de Belastingdienst de BPM vaststelt

Om te snappen hoe je je belastingen omlaag brengt door een buitenlandse auto te kopen, moet je eerst weten hoe de Belastingdienst de BPM vaststelt. Dit doet de fiscus namelijk op basis van tabellen, waarin voor elk merk en type voertuig een vaste prijs staat. Over deze prijs dien je vervolgens BPM te betalen. Tussen twee auto’s van hetzelfde merk en type kunnen echter aanzienlijke verschillen zitten. De ene auto is over een periode van vijf jaar misschien nauwelijks gebruikt, terwijl de andere al de nodige kilometers op de teller heeft staan. Verschillende burgers hebben om deze reden rechtszaken aangespannen tegen de Belastingdienst, en met succes. Rechters hebben de zogenaamde ’tegenbewijsregeling’ in het leven geroepen. Met behulp van deze regeling en een BPM calculator kun je bij de fiscus flink wat geld besparen.

Hoe je met de BPM calculator en de tegenbewijsregeling minder belasting betaalt

Kort gezegd houdt de tegenbewijsregeling in dat je zelf de waarde van je voertuig aan de Belastingdienst door mag geven, in plaats van dat de fiscus zelf een inschatting van deze waarde maakt. Wanneer je zelf zo’n waarde doorgeeft moet deze wel gebaseerd zijn op bewijs. Hierbij kan het handig zijn om gebruik te maken van de BPM calculator. Partijen als Autotelex onderhouden namelijk goede banden met relevante organisaties binnen de autowereld. Organisaties als verzekeringsmaatschappijen, autodealers en garages weten als geen ander wat de kosten zijn van reparaties, en wat bijvoorbeeld een hoge kilometerstand of reparaties doen met de waarde van een auto. Door van al deze gegevens gemiddeldes te nemen kom je tot een betrouwbare, objectieve BPM calculator.